flickorna i sommar

29 maj, 2000 – Att växa upp i en dammig, inlands stad i Texas, lyssnade jag till Beach Boys och längtade efter att surfa. Åren gick och det blev inget av det. Sedan förra sommaren, efter att ha läst om Las Olas, en all-kvinnor surfa läger utanför Puerto Vallarta i Mexiko, beslutade jag att träffa mitt öde på en 9-fot bit av glasfiber.

Las Olas grundare, Bev Sanders, ser programmet som någonstans mellan en egenmakt seminarium och pyjamasparty. I detta kinder, mjukare, flickor endast för atmosfär, utan killar att imponera, lockar, eller försöka konkurrera med, vi skulle lära oss att “hänga tio” med det bästa av dem.

Mellan surflektioner, vi upplevt en stor bieffekt: kamratskap. I åldrarna från 25 till 50, vi campare bunked tillsammans på utomhus palapas med utsikt över havet. Vi sträckte en masse i morgon yoga, paddlade ut tillsammans, åt, drack och conga’d som en grupp. High-fives utbröt när någon fångat en våg eller knäckt ett skämt om sex.

Sanders, som lanserade Las Olas 1998, främjar stämningen. Hon är den typ av person du vill vara när du väljer att inte växa upp, och hennes uppdrag är att vända kvinnor till surfare flickor. Hennes kropp är atletisk och hennes organisationsförmåga oklanderlig. Hennes “surfer grrrl” retorik gör alla tror att de kommer en dag rida en skummande curl medan “Surfin ‘Safari” spelar på soundtracket.

Men det som verkligen gör en enbart för kvinnor läger så speciell? Kan det vara så att det inte finns några män runt för att bli distraherad av? Det är mer än så, säger Pam Martella, en Temple University doktorand i idrottspsykologi, som har studerat alla kvinnliga grupper i naturen.

Kvinnor-endast grupper befrias från mer manliga fokuserad strategi för att bevisa sig själv och leva upp till heroiska bilder, säger hon. Kvinnor tenderar också att lära väl från varandra, så att modellen för gruppen är inte nödvändigtvis expert rida på vågen; I stället kan det vara en kollega sommarlägret som är helt enkelt lärt sig att balansera på tavlan.

Vad mer, säger Mart “kvinnogrupper är roligare, sillier, mindre konkurrenskraftiga.” Detta är något som jag kan personligen intyga. Pojkarna skulle säkert rulla sina ögon på henna tatuering eller smycken-making sessioner. Men i vår grupp, även de tre poliserna och brandman turades få solar målade runt magen knappar.

Medan du tränar, bör du räkna mellan …

Medan du tränar, bör du räkna mellan …