hudallergier: vad din läkare kommer att göra

När du bryta ut i ett utslag, är det naturligt att undra: Har jag rör något jag är allergisk mot?

En allergolog eller hudläkare kan hjälpa dig att räkna ut det. Du behöver antagligen inte en läkare om du vet att din utslag är kopplad till en specifik trigger du kan undvika, eller om du har en mild reaktion som rensar upp på egen hand.

Men boka tid om du har några tvivel.

Om du borsta upp mot något och du får utslag, kan din läkare be dig att du har “kontakteksem.” Det händer när huden vidrör något du är känslig eller allergisk mot.

Han kommer att undersöka dig och frågar om du nyligen kom i kontakt med vanlig allergi triggers som parfym, smycken, eller latex.

Om han tror en allergi kan vara orsaken, kan du få en “patch” test. Han kommer att sätta fläckar på dig som har små mängder av saker som kan orsaka en allergisk reaktion.

De måste hålla sig torr, så att du kan inte duscha eller bada under testperioden. Du måste undvika svettning, alltför. Efter 48 timmar, kommer din läkare titta på huden för att se om du har en reaktion på någonting. Han kan schemalägga en annan uppföljning några dagar senare för att kontrollera igen.

I sällsynta fall kan han vill göra ett blodprov eller en biopsi. För en biopsi, kommer han att ta ett litet urval av huden för att testa.

Hur du hanterar ditt tillstånd beror på vad som orsakar det. Många gånger kan man helt enkelt undvika de saker som utlöser dina symptom. Du kan också använda kalla kompresser, kylbalsam eller en havremjöl bad för att lugna huden och lindra klåda.

För små områden, kan din läkare ordinera en steroid kräm. Följ hans instruktioner om hur man sätter på den. Det kommer inte att hjälpa om du använder mer eller ta det oftare än han rekommenderar.

För att få ut det mesta av krämen, satte den på efter ett bad eller dusch. Om din reaktion täcker ett större område, kan din läkare föreslå steroid piller och antihistaminer.

Det är viktigt att undvika din allergi utlösare om du får nässelutslag (röda, kliande welts på ytan av huden) eller svullnad under huden.

I fall din läkare kan inte räkna ut orsaken, kan han rekommendera over-the-counter eller receptbelagda antihistamintabletter.

Om din hud blir infekterad, eftersom den är öppen och rå, kan du behöva ett antibiotikum för att rensa upp. Symtom på en infektion är

KÄLLOR

Academy of Allergy, Asthma, and Immunology “kontaktdermatit. En Practice Parameter”

National Institute of Arthritis och muskuloskeletala och hudsjukdomar: “Handout om hälsa. Atopisk dermatit”

Uptodate: “allergisk kontaktdermatit”, “Patientinformation: nässelutslag (urtikaria) (Fördjupning)”, “Patientinformation: Kontaktdermatit (inklusive latex dermatit) (utöver grunderna).

Handla om; Annonsörer U; Villkor oss; Integritet Polic; Sponsor Polic; Kontakta oss

Hitta på