liten lymfatisk lymfom (SLL): orsaker, symptom, behandling och mer

Liten lymfatisk lymfom (SLL) är en cancer som drabbar en typ av vita blodkroppar som kallas en “lymfocyt”, som hjälper kroppen att bekämpa infektioner.

Du kan höra din läkare hänvisa till SLL som en “icke-Hodgkins lymfom”, som är en grupp av cancer som drabbar lymfocyter.

Rap stjärna Nelly, född Cornell Haynes Jr, är en av de mest kända (och framgångsrika) konstnärer i sin genre. Med en rad listettor och musik branschutmärkelser, han är en av de bäst säljande manliga artisterna i musikhistorien. Han är också ägnas åt att öka medvetenheten om vikten av benmärgstransplantation. Magasinet satt med Nelly och frågade honom om hans förhållande med sin syster, som dog av leukemi i 2005, hans träning regim, som en far, och hans bästa …

När du har SLL, alltför många brutna lymfocyter leva och föröka sig i dina lymfkörtlar. Dessa är ärtstora organ i halsen, ljumskar, armhålor, och på andra håll, som är en del av immunförsvaret.

SLL tenderar att växa långsamt. Du kanske inte har några symptom när du först diagnosen. Många människor ta reda på de har SLL när det upptäcks efter ett blodtest för en annan anledning.

Om du inte har symtom, kanske du inte behöver behandling direkt. Istället kommer din läkare titta på din hälsa regelbundet och kommer inte att föreslå behandling tills du behöver den.

För vissa människor, slår behandling ut cancern för gott, eller håller den från att komma tillbaka för en lång tid.

Det är normalt att ha bekymmer och frågor om något allvarligt tillstånd. Läs om dina behandlingsalternativ och söka familj och vänner för stöd. De kan hjälpa dig att få igenom den känslomässiga och fysiska utmaningar.

Du kan inte “fånga” SLL som du gör en förkylning eller infektion. Det är inte heller vidare från föräldrar till barn.

Läkare vet inte exakt vad som orsakar det. De vet dock att sjukdomen är sällsynt hos personer under 50. Medelåldern att människor blir diagnostiserade med sjukdomen är 65 år och det drabbar män mer än kvinnor.

Några saker är kopplade till en högre risk att få SLL

Du kanske inte har några tydliga symtom när du diagnosen SLL. Sjukdomen kan finnas under ett rutinblodtest.

Ungefär en tredjedel av alla människor med SLL leva i flera år utan att ha symptom. När symptom uppstår, kan de innehålla