respiratoriskt syncytialvirus (RSV) infektion – ämne översikt

Respiratoriskt syncytialvirus infektion, vanligen kallad RSV, är mycket som en svår förkylning. Det orsakar samma symptom. Och som en kall, är det mycket vanligt och mycket smittsam. De flesta barn har haft det minst en gång efter ålder 2.

Ett virus orsakar RSV-infektion. Som en förkylningsvirus, RSV angriper din näsa, ögon, hals och lungor. Det sprider sig som en kall också, när du hostar, nyser, eller dela mat eller dryck.

Det finns många typer av RSV, så kroppen blir aldrig immuna mot det. Du kan få det igen och igen genom hela livet, ibland under samma säsong.

RSV normalt orsakar samma symptom som en svår förkylning, såsom

Barn med RSV kan också

Vissa barn har mer allvarliga symptom, som väsande. Ring din läkare om ditt barn är väsande andning eller har svårt att andas.

En hostning; En täppt eller rinnande näsa, En mild halsont; En öronvärk; En feber.

Läkare diagnostisera vanligtvis RSV genom att fråga om dina eller ditt barns symptom och genom att veta om det finns ett utbrott av infektionen i ditt område.

Det finns tester för RSV, men de är vanligtvis inte behövs. Din läkare kan vilja att göra tester om du eller ditt barn kan vara benägna att ha andra problem. Det vanligaste testet använder ett prov av dränering från näsan.

RSV går oftast iväg på egen hand. För de flesta människor, är hem behandling allt som behövs. Om ditt barn har RSV

Har ingen energi; Agera kinkig eller cranky; Vara mindre hungrig än vanligt.

Stötta ditt barns huvud för att göra det lättare att andas och sova; Sug bebisens näsa om han eller hon inte kan andas tillräckligt bra för att äta eller sova; Lindra feber med paracetamol eller ibuprofen, om det behövs. Ge aldrig acetylsalicylsyra till någon yngre än 20 år, eftersom det kan orsaka Reyes syndrom, en allvarlig men sällsynt problem.