reumatoid artrit komplikationer och effekter på kroppen

Tänk på reumatoid artrit (RA) och du förmodligen tänker på de styva, smärtsamma och inflammerade leder som kännetecknar sjukdomen. Men vad du kanske inte vet är att RA komplikationer kan uppstå i många delar av kroppen. Den autoimmuna processen som härjar på lederna kan också påverka ögon, lungor, hud, hjärta och blodkärl, och andra organ. De mediciner du tar för RA kan ha oönskade biverkningar också. Och att göra med en kronisk sjukdom som RA dag ut och dag in kan orsaka känslomässig stress. Många människor med RA lider av depression.

En femtedel av personer med reumatoid artrit utvecklar klumpar av vävnad som kallas reumatiska knutor, vanligen under huden, särskilt på armbågar, underarmar, klackar, eller fingrar. De knölar, som kan utvecklas gradvis eller visas plötsligt, kan vara en indikation på allvarligare sjukdomsaktivitet. Reumatiska knutor kan också förekomma i andra delar av kroppen, såsom lungor och hjärta.

RA-relaterade inflammation i blodkärlen, eller vaskulit, kan orsaka förändringar i huden och omgivande vävnad som kan visas som sår.

Andra typer av utslag eller hudförändringar i samband med RA eller mediciner kan ses i patienter. Det är viktigt att varna din läkare om hudutslag eller sår.

Reumatoid artrit kan påverka ögonen på flera sätt. Inflammation i episclera, ett tunt membran som täcker sklera eller ögonvitan, är en vanlig komplikation av RA. Det är vanligtvis lindriga, men ögat kan bli röd och smärtsam. Sklerit, inflammation i ögonvitan, är allvarligare och kan leda till synförlust.

Har reumatoid artrit också sätter dig i riskzonen för Sjögrens syndrom, ett tillstånd där immunsystemet angriper tårkörtlarna, som producerar tårar. Detta kan leda till att ögonen känns grynig och torr. Om den inte behandlas, kan torrhet leda till infektioner och ärrbildning i bindhinnan (membran som täcker ögat) och hornhinna. Om du har reumatoid artrit, be din läkare om behovet av regelbundna synundersökningar.