säkrare sex – ämne översikt

Sexuellt överförbara infektioner (STI) sprids genom sexuell kontakt inbegriper könsorganen, munnen eller ändtarmen, och kan också spridas från en gravid kvinna till hennes foster före eller under förlossningen. STI, som påverkar både män och kvinnor, är ett globalt folkhälsoproblem.

En vasektomi är en operation för en människa, så att deras partner inte kan bli gravid; Förfarandet, som du kan få gjort i en läkarmottagning utan att vara “sovande”, stoppar spermierna från att kunna lämna testiklarna. Utan spermier in kvinnan, hon kommer inte bli gravid; Din läkare kan kalla det “manliga sterilisering.” Män kan fortfarande ha en orgasm eller utlösning efteråt.

STI kan spridas av människor som inte vet att de är smittade. Använd alltid skydd varje gång du har sex, inklusive oralsex, tills du är säker på att du och din partner inte är infekterade med en STI.

Om du är i ett förhållande, vänta med sex tills du är fysiskt och känslomässigt förberedda, har kommit överens om att bara ha sex med varandra, och båda har testats för sexuellt överförbara sjukdomar.

Helt undvika sexuell kontakt (abstinens), inklusive samlag och oralsex är den enda säkra sättet att förhindra en infektion.

Diskutera STIs innan du har sex med någon. Även om en sexpartner inte har symptom av en STI, kan han eller hon fortfarande vara infekterade.

Frågor att ställa någon innan de har sex inkluderar

Vissa sexuellt överförbara sjukdomar, såsom HIV, kan ta upp till 6 månader innan de kan detekteras i blodet. Genital herpes och humant papillomvirus (HPV) kan spridas när symptomen inte är närvarande. Även om du och din partner har testats, använda kondom för alla sex tills du och din partner inte har haft sex med en annan person i 6 månader. Då får testat igen.

För mer information se: sexuellt överförbara infektioner.

Hur många människor har du haft sex med; Har du haft sex utan kondom; Har du någonsin haft oskyddat oralsex; Har du haft mer än en sexpartner åt gången; Har du injicerar illegala droger eller har du haft sex med någon som injicerar droger; Har du någonsin haft oskyddat sex med en prostituerad, Har du haft ett test för HIV? Vad blev resultatet; Har du någonsin haft en STI, inklusive hepatit B eller hepatit C? Var det behandlas och botas?

Se upp för symptom av sexuellt överförbara sjukdomar, såsom ovanliga flytningar, sår, rodnad, eller utväxter i din och din partners livet, eller smärta medan urinera; Inte mer än en sexpartner åt gången. Det säkraste kön med en partner som har sex bara med dig. Varje gång du lägger till en ny sexpartner, du utsätts för alla de sjukdomar som alla deras partners kan ha. Risken för en STI ökar om du har flera sexpartners samtidigt; Använd kondom varje gång du har sex. Kondom är det bästa sättet att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar. Latex och polyuretan kondomer låt inte STI virus passera, så att de ger ett gott skydd från könssjukdomar. Kondomer tillverkade av fårtarmar inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar; Använda ett vattenbaserat smörjmedel såsom KY Jelly eller Astroglide för att förhindra sönderrivning av huden om det finns en brist på smörjning under samlag. Små tårar i slidan under vaginal sex eller i ändtarmen under analsex tillåter STI bakterier eller virus att komma in i blodet; Undvik douching om du är kvinna, eftersom det kan ändra den normala balansen mellan organismerna i slidan och ökar risken för att få en STI; En mun barriär, såsom en tandfördämning, kan användas för att minska spridningen av infektionen genom oralt sexuell aktivitet. Du kan diskutera denna metod med din tandläkare eller läkare; Vara ansvarig. Undvika sexuell kontakt om du har symptom på en infektion eller om du behandlas för en STI, såsom HIV. Om du eller din partner har herpes, undvika sexuell kontakt när en blåsa förekommer och använda kondom vid alla andra tillfällen.