Sex efter förlossningen – ämne översikt

För en tid efter förlossningen, inte bli förvånad om du har lite intresse för sex. Fysisk återhämtning, utmattning, och hormonella förändringar påverkar ofta sexualiteten efter förlossningen. Varje kvinna erfarenhet är annorlunda.

Prata med din partner om dina känslor, farhågor och förväntningar. Låt din partner vet att när du återhämta sig från förlossningen, behöver du extra stöd. Be din partner att berätta om alla behov och problem också.

Försök att ställa in tider när du kan vara ensam, unrushed, och utan avbrott.

Vila när det är möjligt.

Fysisk återhämtning. Det är viktigt att undvika samlag tills du har slutat blöda och samlag är inte smärtsam eller obekväm. Din kropp behöver tid att läka efter förlossningen. Detta kan ta cirka fyra till sex veckor, men det är olika för varje kvinna, Brist på energi. Utmattning, ditt barns behov, och återhämtning från förlossningen kan göra sex mindre viktigt för dig. Du kommer att ha mer energi när du blir van att ha en ny bebis och läkt, mer utvilad och bosatte sig i en rutin; Hormonella förändringar. Tills menstruationscykeln startar igen, är din östrogen låg och vaginal torrhet kan vara ett problem. Höga prolaktinnivåer medan bröst -feeding spelar också en roll i vaginal torrhet. Om du har detta problem, använder en vaginal smörjmedel för att ge fukt; Amning. Nyfödda behöver amma ofta. Detta tar inte bara upp din tid och energi, men det kan leda till ömma bröst. Men det varar inte länge. Du och ditt barn kommer att bosätta sig i en matnings rutin kommer matning bli längre från varandra, och dina bröst kommer att justera. Som helande och utfodring krav på kroppen blir mindre, kommer du att känna mer intresse för sex igen.