skillnaden mellan hospice och palliativ vård – ämne översikt

Det är svårt att ha bra dagar när de blir sjuka gör du känner dig ledsen, ensam, obekväm eller rädd. Din livskvalitet kan lida, inte bara i kroppen utan också i ditt sinne och själ.

Hospice vård är en typ av palliativ vård. Men det är för människor som är nära slutet av sin livslängd. Här är hur de två typer av vård är olika.

Palliativ vård: Detta är behandling för att hjälpa dig att må bättre fysiskt, känslomässigt och andligt medan läkarna behandla också din sjukdom. Det kan omfatta vård såsom smärtlindring, rådgivning, eller kostrådgivning.

Hospice: Återigen är målet att hjälpa dig att må bättre och få ut det mesta av den tid du har kvar. Men du inte längre får behandling för att försöka bota din sjukdom.

Palliativ vård: Denna vård kan hända när som helst under en allvarlig sjukdom. Du behöver inte vara nära döden för att få denna vård.

Hospice vård: I de flesta fall kan du välja hospice när din läkare anser att du inte har mer än cirka sex månader kvar att leva.

Palliativ vård: Denna typ av vård kan ges varhelst du behandlas för din sjukdom. Du kan få det på sjukhuset, på läkarens kontor, i ett vårdhem, och även i ditt hem.

Hospice vård: De flesta hospice vård sker på den plats patienten samtal “hem.” Detta är ofta personens hem. Men det kan också vara en plats som ett vårdhem eller pension centrum. Och hospice kan också ges i hospice, sjukhus eller andra faciliteter.