sköldkörteln knölar tester och diagnos

Vid bedömningen av en knöl eller knuta i nacken, är en av läkarens främsta mål att utesluta möjligheten av cancer. Men din läkare kommer också vill veta om din sköldkörtel fungerar. tester omfattar

Sköldkörtel scan. I vissa fall kan din läkare rekommendera en sköldkörtel scan för att utvärdera sköldkörteln knölar. Under detta test är en isotop av radioaktivt jod injiceras i en ven i armen. Du ligger sedan på ett bord medan en speciell kamera ger en bild av din sköldkörtel på en datorskärm.

Knölar som producerar överskott sköldkörtelhormon – kallade heta knölar – dyker upp på skanningen eftersom de tar upp mer av isotopen än normal sköldkörtelvävnad gör. Kalla knölar är nonfunctioning och visas som fel eller hål i skanningen. Heta knölar är nästan alltid noncancerous, men några kalla knölar är cancerogena. Nackdelen med en sköldkörtel scan är att den inte kan skilja mellan godartade och elakartade kalla knölar.

Längden på en sköldkörtel scan varierar, beroende på hur lång tid det tar isotopen för att nå din sköldkörteln. Du kan ha en viss hals obehag eftersom halsen sträcks tillbaka under genomsökningen, och du kommer att utsättas för en liten mängd strålning.