solbränna: orsaker, symptom och behandling

Du ligga ute i solen i hopp om att få en gyllene solbränna, utan promenad från din fåtölj ser ut som en hummer som blivit kvar i potten för länge.

Trots hälsovarningar om solskador, många av oss fortfarande utsätta huden för solens brännande strålar.

Mer än en tredjedel av vuxna och nästan 70% av barnen erkänna att de har blivit solbränd under det senaste året, enligt CDC.

Här är vad du behöver veta om hur man hålla huden säker och var man kan hitta solbränna lättnad om du kvar på din vilstol för länge.

Du vet redan den enkla förklaringen bakom solbränna. När huden utsätts för solljus under en tid, så småningom det brinner, blir röd och irriterad.

Under huden, det blir lite mer komplicerat. Solen avger tre våglängder av ultraviolett ljus

UVC ljus når inte jordens yta. De andra två typer av ultraviolett ljus inte bara nå din handduk, men de tränga in i huden. Hudskador orsakas av både UVA- och UVB-strålar.

Solbränna är det mest uppenbara tecken på att du har suttit utanför för länge. Men solskador är inte alltid synlig. Under ytan, kan ultraviolett ljus ändra ditt DNA, tidigt åldrande huden. Med tiden kan DNA-skada bidra till hudcancer, inklusive dödliga melanom.

Hur snabbt en solbränna börjar beror på

En blond-haired, blåögda kvinna sola i Rio de Janeiro kommer rodna långt tidigare än en oliv hy kvinna sitter på en solig dag i New York City.

När du får en solbränna, förvandlar din hud röd och gör ont. Om bränningen är svår, kan du utveckla svullnad och solbränna blåsor. Du kan även känna att du har influensa – febriga, med frossa, illamående, huvudvärk och svaghet.

Några dagar senare, kommer din hud att börja peeling och klåda när kroppen försöker att göra sig av solskadad celler.

Maximera din hudvård att se yngre nu.

Ser bra ut i varje Phot; Hur ta hand om torr, Red Ski; Överraskande sätt att minska rynkor; Förvisa påsar under ögonen