stanna mobil med ms: skor, bilar, skotrar och mer

Du har saker att göra och platser att gå, och ingen tid för MS att sakta ner dig. Kolla in dessa idéer för att få bekväm och stanna på resande fot.

Rätt skor kan göra gå mycket enklare. De kan hjälpa dig att hantera symptom som muskelstelhet, domningar, och balansproblem.

“Även om det finns gott om alternativ för skor på marknaden, är det viktigt att välja komfort och effektivitet över stil”, säger Nora Wagner, en sjukgymnast vid Loyola University Health System.

Leta efter

Lättvikt. Lättare skor är lättare på benen och hjälpa dig att spara energi. Du kommer också att rensa marken lättare, vilket gör det mindre troligt att du kommer resa och falla.

Kardborreband. De är bättre än skosnören eftersom de gör det lättare att sätta dina skor på och ta bort dem. Justera dem för en säker och anpassad passform.

Breda, låga klackar. De gör det lättare för dig att hålla balansen. Välj en som är 1,5 inches tall eller mindre.

Dessutom bör botten av hälarna vara fast, inte mjuka. Undvik genomskinliga skor som flip-flops och sling-backs.

Bra slitbanan. Det kan hjälpa dig att navigera ojämna ytor som gräs och grus om du har domningar eller balansproblem, säger Loyola University sjukgymnast Prem Batchu-Green.

Undvik skor med tunga steg, vilket skapar extra friktion och kan göra din fot dra.

Rätt passform. Om dina skor är för stora, är det svårare att balansera, säger Wagner. Om de är för liten, kan du få svullnad och en tung känsla i fötterna. Den ideala storleken är ungefär en halv tum längre än din längsta tå.

Speciell utrustning du installerar i din bil kan göra körningen enklare och hålla dig bakom ratten längre. De inkluderar

Hand kontroller. Du kan accelerera och bromsa med händerna istället för dina fötter.

Digital kör ringar, joysticks eller andra enheter. Dessa högteknologiska gadgets gör det lättare att styra gas och broms.

Spinner ratten. Den är kopplad till ratten för att göra det lättare att vända.

Extra speglar. Vidvinkel backspeglar och större sidospeglar kan hjälpa dig att se bättre. Det hjälper om du har problem med att vrida huvudet.

Hiss. Det kan hjälpa dig att stuva din skoter eller rullstol i bilen.

Speciella platser. De gör det lättare att få in och ut ur bilen.

Handla om; Annonsörer U; Villkor oss; Integritet Polic; Sponsor Polic; Kontakta oss

Fullt utrustade skåpbilar. De kan ha en nedre våningen och en ramp eller hiss för din Goped eller rullstol.

En arbetsterapeut eller förare rehabilitering specialist kan hjälpa dig att avgöra vilka tillbehör som är bäst för dig och träna dig att använda dem på rätt sätt. Hon kommer också att utvärdera din förmåga att köra säkert.

Välutbildade leddjur kan hjälpa dig att komma runt på ett säkert sätt och utföra uppgifter för att göra din vardag enklare.

En servicehund kan hjälpa dig att stå, balans, och gå. Han kan säkert vägleda dig när du är hemma och när du är ute. Han kan hjälpa dig att navigera övergångsställen, högtrafikerade områden, och trångt platser som köpcentra och parker.

Han kan också hjälpa dig att spara energi genom att göra saker för dig, såsom

Om du inte behöver heltid hjälp av en vårdgivare eller du vill ha mer självständighet, är en ledarhund ett bra alternativ.

Skotrar hjälpa dig att få runt utan att behöva hjälp och utan att falla. De kan också spara energi, speciellt när du går en lång sträcka. “Så när du kommer till vart du ska, kan du få upp och göra vad du vill göra”, säger Rosalind Kalb, PhD, av National Multiple Sclerosis Society.

De kan göra handla lättare. De är bra för platser som vanligtvis kräver en hel del promenader, liksom zoo eller ett museum. De kan även göra aktiviteter som golf, bowling och tennis möjligt.

En skoter är ett bra alternativ till en rullstol, speciellt om du kan gå, men har inte uthållighet att gå mer än ett par steg eller minuter, säger Batchu-Green. Det kan vara till hjälp om du har tappat en del styrka i överkroppen och trött från självgående rullstol med armarna.

Skotrar är batteridriven. Du hanterar dem med handreglage. Många kan demonteras och stuvas i bilen.

KÄLLOR

Rosalind Kalb, PhD, National Multiple Sclerosis Society.

Matthew McCoyd, MD, neurolog, MS specialist, Loyola University Medical Center.

Prem Batchu-grön, sjukgymnast, Loyola University Medical Center.

Nora Wagner, sjukgymnast, Loyola University Health System

Momentum, tidningen för National MS Society: “inga glas tofflor: Vad ska titta efter i skor.”

National Multiple Sclerosis Society: “Staying Mobile”, “Körning med multipel skleros”, “Så att välja rullstolen som är rätt för dig.

Hitta på