stressa och avkoppling

Stress är en del av livet. Även om en del stress är normalt och även behov kan för mycket av det påverka din livskvalitet och din hälsa. Det finns enkla saker du kan göra för att lindra stress.

Du kan också göra vissa förändringar i din dagliga vanor för att minska och lindra stress.

Din kropp kan reagera på stress genom att spänna upp, vilket kan orsaka smärta. Om du lär dig att slappna av dina muskler, kan du minska muskelspänningar och ångest. Progressiv muskelavslappning är en övning som kan hjälpa dig att göra detta.

I progressiv muskelavslappning, du spänd och sedan koppla relaterade muskelgrupper. Du kan använda ett avslappningsband eller cd för att hjälpa dig att gå igenom alla muskelgrupper. Eller så kan du lära muskelgrupper och arbeta igenom dem från minnet.

Hitta en lugn plats där du inte kommer bli störd. Var säker på att du kan ligga på rygg i komfort.

För varje muskelgrupp

Här är de muskelgrupper

Händer och armar

Huvud och hals

Övre kroppen

Underkroppen

Du kan känna dig sömnig efter att ha gjort denna övning. Att “vakna upp” kroppen, räkna baklänges från 5 till 1. Flytta sedan dina fingrar, tår, händer och fötter. Slutligen, sträcka och flytta hela kroppen.

Se till att du är alert innan du kör bil eller göra andra aktiviteter.

Roll andning hjälper dig att använda dina lungor bättre och får dig i kontakt med rytmen i din andning. Du kan öva den i vilken position som helst, men det är bäst att ligga på rygg, med böjda knän. Praxis rulle andas dagligen i flera veckor tills du kan göra det nästan var som helst.

När rullen andas, alltid andas in genom näsan och andas ut genom munnen. När du andas ut, göra en whooshing ljud.

Se en bild av rulle andning.

Varning: Vissa personer blir yra de första gångerna de försöker rulla andas. Om du börjar att andas mycket snabbt eller bli yr, sakta din andning. Få upp långsamt.

Patrice Burgess, MD – Familje Medicin; Steven Locke, MD – Psykiatri

4 jun 2014