strontium för behandling av osteoporos och benhälsa

Om du är orolig för ben gallring sjukdomen osteoporos, en behandling som du kanske har hört talas om och beaktas är strontium. Det är viktigt att tänka på nyttan och riskerna med detta tillägg som en del säger förbättrar benhälsa.

Strontium är ett spårämne som finns i havsvatten och jord. I din kost, får du det främst från skaldjur, men du kan också få små mängder av det i helmjölk, vetekli, kött, fågel och rotfrukter.

Strontium är kemiskt liknar kalcium. Det verkar att spela en roll i hur kroppen gör nytt ben samtidigt bromsa nedbrytningen av gammalt ben, så det kan påverka din bentätheten. Det finns vissa belägg för att kvinnor med osteoporos kanske inte absorbera strontium som de ska.

Du kan köpa former av elementet, såsom strontium citrat, som näringstillskott i stormarknader och hälsokostbutiker.

Forskarna har inte testat dessa kosttillskott mycket, så det finns inte tillräckligt med forskning för att veta om de hjälper till att bekämpa benskörhet. Dessutom gör FDA inte reglera tillskott på samma sätt som receptbelagda läkemedel, så det är inte alltid möjligt att veta om den produkt du tar fungerar bra eller hur mycket av den aktiva ingrediensen det verkligen har.

Om du är intresserad av att strontium tillägg, be din läkare först.

I Australien och vissa länder i Europa, en form av strontium kallas strontiumranelat (Osseor, Protelos) finns som ett receptbelagt läkemedel för att behandla och förebygga benskörhet och frakturer det orsakar. Men det är inte godkänt för försäljning i USA, och det skiljer sig från tillägget former av strontium.

Läkemedlet gör dina ben starkare och minskar risken för frakturer. Läkarna är inte säker på exakt hur det fungerar, men det verkar hjälpa kroppen att göra mer ben och hålla benet du har från att bryta ner.

Strontiumranelat är inte en bra behandling för alla, dock. Läkare ordinerar det bara för postmenopausala kvinnor och män med svår osteoporos som inte kan ta andra droger. Det är inte heller för personer som

KÄLLOR

National Osteoporosis Foundation Kliniska Uppdateringar: “Over-the-counter produkter och osteoporos. Case Diskussioner”

UC Davis School of Medicine: “Strontium citrat för osteoporosprofylax utvärdering (SCOPE).”

Beth Israel Deaconess Medical Center: “Strontium.”

Human Nutrition, mat och husdjursvetenskap, University of Hawaii i Manoa: “European strontium läkemedel sporrar komplettera försäljning i USA”

Europeiska läkemedelsmyndighetens “Osseor.”

National Osteoporosis Society: “Läkemedelsbehandling för osteoporos. Strontiumranelat (Protelos)”