symptom på ulcerös kolit: diarré, smärta, trötthet och mer

Symptomen på ulcerös kolit (UC) beror på hur allvarlig irritation och svullnad är i din kolon. De beror också på vilken del av din kolon påverkas.

När du har ulcerös kolit (UC), kommer du definitivt ta medicin för att hantera det. Det finns flera typer din läkare kommer att överväga, beroende på vad du behöver; De flesta människor med UC ta receptbelagda läkemedel som kallas aminosalicylates (eller “5-ASA”) som tam inflammation i tarmen. Dessa inkluderar balsalazid, mesalamin, olsalazin, och sulfasalazin. Så länge du undvika dina utlösande livsmedel kan dessa vara tillräckligt om din sjukdom är mild till måttlig; Du kan behöva något annat om ditt tillstånd …

De flesta människor med UC har några gemensamma frågor.

Det vanligaste symtomet av ulcerös kolit är diarré som har blod eller pus i den. Du kanske märker det i toaletten när du går. Men det är möjligt att ha blod i avföringen och inte kunna se det.

Om din sjukdom är svår, kan frestelsen att tömma kolon komma på snabb och rasande. Du skulle kunna förutsäga när det kommer att hända. Vissa personer med UC vet att de måste gå på toaletten strax efter de äter. Du kanske märker att vissa typer av livsmedel gör det värre, som kryddiga rätter eller de med en hel del fiber.

Men andra gånger lust att gå kan vara oförutsägbar. Det kan väcka dig när du sover.

Det kan vara svårt att hålla diarré i och göra det till toaletten i tid. Ibland kan det kännas som om du har fortfarande att gå även om du bara gick, som du inte tömma din kolon.

Belly smärta från UC kan känna crampy, som en lårkaka i tarmen. Det kan hända innan du har en avföring eller när du faktiskt går.

Du kan känna smärta i andra delar av kroppen. Vissa personer med UC har ömhet i lederna. Andra tycker att deras ögon ont när de tittar på starkt ljus.

Olika effekter av sjukdomen kan få dig att känna trött