Tandrengöring guide

Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger per dag i ca två minuter för att hålla tänderna och mun frisk.

Plack är en film av bakterier som rockar tänderna om du inte borsta dem ordentligt. Det bidrar till sjukdomar i tandköttet och karies. Tandborstning stannar plack bygga upp. Försök att se till att du borsta varje yta av alla dina tänder.

Borsta tänderna i ungefär två minuter sista natten innan du går till sängs och på ett annat tillfälle varje dag.

Din tandläkare eller tandhygienist kan ge dig fler råd baserat på din egen tandhälsa och behov.

När ska jag borsta mina tänder?

Det spelar ingen roll om du använder en elektrisk eller manuell tandborste. De är båda lika bra, så länge du borstar alla ytor alla tänderna och använder fluortandkräm. Men vissa människor tycker att det är lättare att rengöra tänderna noggrant med en elektrisk tandborste.

För de flesta vuxna är en tandborste med ett litet huvud och en kompakt, vinklad arrangemang av långa och korta rund ändborsten fina. Medium eller mjuka borst är bäst för de flesta människor.

Om du använder en elektrisk borste, en med en oscillerande eller roterande huvud kan fungera bättre än en manuell tandborste.

Men se till att du rengör tänderna minst två gånger om dagen är viktigare än vilken typ av pensel du använder. Om du är osäker, fråga din tandläkare.

Det är viktigt att använda en tandkräm med rätt koncentration av fluorid. Kontrollera förpackningen för att ta reda på hur mycket fluor varje varumärke innehåller.

Din tandläkare kan råda dig eller ditt barn att använda en tandkräm med en högre koncentration av fluorid, om du behöver det.

Ska jag använda en elektrisk eller manuell tandborste?

Se till att du borsta samtliga ytor på alla dina tänder, vilket bör ta cirka två minuter. Kom ihåg att borsta insidorna, utsidorna och tuggytor tänderna.

Barn behöver få hjälp eller övervakas borstar tänderna tills de är åtminstone sju år gammal.

Fler tips om borsta barnens tänder.

Efter tandborstning, spotta ut överflödigt tandkräm. Inte skölja munnen omedelbart efter tandborstning, eftersom det kommer att tvätta bort den koncentrerade fluor i den kvarvarande tandkräm, därmed späda den och minska sina förebyggande effekter.

Vuxna bör använda en tandkräm som innehåller åtminstone 1.350 delar per miljon (ppm) fluorid,. Barn behöver inte använda speciella “barns tandkräm”. Barn i alla åldrar kan använda familjen tandkräm, så länge det innehåller 1,350-1,500ppm fluorid. Barn sex och under som inte har karies kan använda en lägre styrka barns tandkräm, men se till att den innehåller åtminstone 1,000ppm fluorid;. Under tre års ålder bör barn använder bara ett utstryk av tandkräm. Barn i åldern tre till sex år bör använda en ärtstora klump tandkräm. Se till att barn inte slicka eller äta tandkräm från röret.

Med hjälp av ett munvatten som innehåller fluor kan bidra till att förebygga karies, men inte använder munvatten – även en fluorid en – direkt efter att borsta tänderna eller det kommer att tvätta bort den koncentrerade fluor i tandkrämen kvar på tänderna. Välj en annan tid att använda munvatten, såsom efter lunch. Inte äta eller dricka under 30 minuter efter att ha använt en fluorid munvatten.

Vad ska jag leta efter i en tandborste?

Tandtråd är inte bara för att rubba mat inklämd mellan tänderna. Regelbunden tandtråd kan också minska tandköttsproblem och dålig andedräkt genom att ta bort plack som bildas längs tandköttskanten. Det är bäst att använda tandtråd innan du borstar tänderna.

Läs om varför det är viktigt att använda tandtråd.

Du kan använda mellanrumsborstar eller enkel tuftade borstar istället för tandtråd, särskilt om det finns luckor mellan tänderna. Borsten bör passa väl mellan tänderna.

Använd aldrig tandpetare för att avlägsna instängd mat från mellan tänderna, eftersom det kan skada tandköttet, vilket kan leda till en infektion.

Din tandläkare eller tandhygienist kan ge dig råd om det bästa sättet att använda inter rengöring för tänderna.

Läs mer om mellanrumsborstar.

Läs svaren på vanliga frågor om tandvård.

Vilken typ av tandkräm ska jag använda?

25/11 /

tjänster

Plats

Hur man hittar en tandläkare, inklusive var att söka hjälp om du har svårt att lokalisera en i ditt område

Varför det är viktigt att hålla tänder och tandkött friska genom att utnyttja fri tandvård under graviditeten

Ta 12-18 inches (30-45cm) av tandtråd eller tandtejp, och förstå det så att du har ett par inches av tandtråd spänd mellan händerna,. Skjut tandtråd eller tand band mellan tänderna och in i området mellan tänderna och tandkött, så långt det går,. Floss med 8-10 slag, upp och ner mellan varje tand, för att få bort mat och plack.

Hur man borsta tänderna

Nästan alla har dålig andedräkt från gång till gång, men för vissa människor det är en vanlig problem. Få tips för friskare andedräkt

Hur att upptäcka när ditt barn är barnsjukdomar, vilken ordning tänder visas i och hur man gör barnsjukdomar lättare

Hur man kan hjälpa barn borsta tänderna

Hur ta hand om dina tänder, inklusive kontroller, tandborstning, hängslen och blekning

Skölj inte med vatten direkt efter tandborstning

Ska jag använda munvatten?

Hur man använder tandtråd

Hur man använder mellanrumsborstar

Vanliga frågor och svar

Hitta tandvård nära dig

Att hitta en tandläkare

Blödande tandkött under graviditeten

Bli av med dålig andedräkt

Bebis barnsjukdomar symptom

tandhälsa