timjan: användningsområden, biverkningar, interaktioner och varningar

Vanliga timjan, Farigoule, Farigoulette, franska Timjan, Frigoule, Garden timjan, Huile Essentielle de Thym, Huile de Thym, Huile de Thym Blanc, Huile de Thym Rouge, Mignotise des Genevois, Olja Timjan, Pote, Red Timjanolja, gnuggade Timjan , Serpolet, S ..; Se alla namn gemensamma timjan, Farigoule, Farigoulette, franska Timjan, Frigoule, Garden timjan, Huile Essentielle de Thym, Huile de Thym, Huile de Thym Blanc, Huile de Thym Rouge, Mignotise des Genevois, Olja Timjan, Pote, Red Timjanolja , gnuggade Timjan, Serpolet, spanska Timjan, Thym, Thym Citron, Thym Commun, Thym des Jardins, Thym maraicher, Thym Vrai, Thym Vulgaire, timjan aetheroleum, Timjan Essential Oil, Timjanolja, Thymi herba, Thymus vulgaris, Thymus zygis, Tomillo Van Ajwayan, Vanja Yavani, vit Timjanolja; dölj Names

Timjan är en ört. Blommor, löv och olja används som medicin. Timjan används ibland i kombination med andra örter; Timjan tas genom munnen för bronkit, kikhosta, halsont, kolik, artrit, orolig mage, magont (gastrit), diarré, sängvätning, en rörelse sjukdom hos barn (dyspraxi), intestinal gas (flatulens), parasitmaskinfektioner, och hudsjukdomar. Det används också för att öka urinflödet (som ett diuretikum), desinficera urinen och som en aptit stimulerande; Vissa människor ansöka timjan direkt på huden för heshet (laryngit), svullna halsmandlar (halsfluss), ont i munnen, och dålig andedräkt; Timjanolja används som en grodd-killer i munvatten och liniment. Det är också appliceras på hårbotten för att behandla skallighet och till öronen för att bekämpa bakteriella infektioner eller svampinfektioner; Tymol, en av kemikalier i timjan, används med en annan kemikalie, klorhexidin, som en dental lack för att förebygga karies; I livsmedel är timjan används som ett aromämne; Inom industrin är röd timjan olja som används i parfymer. Den används också i tvål, kosmetika och tandkrämer.

Timjan innehåller kemikalier som kan hjälpa bakterie- och svampinfektioner, och mindre irritationer. Det kan också lindra glatta muskelspasmer, såsom hosta.

Möjligen effektiv fo; Bronkit. Viss forskning tyder på att ta timjan genom munnen, i kombination med flera andra örter, förbättrar symtomen av bronkit, såsom hosta, feber, och ökad produktion av slem hos vuxna, barn och tonåringar, Hosta. Viss forskning tyder på att ta timjan genom munnen, ensamt eller i kombination med flera andra örter, minskar hosta hos personer med bronkit, övre luftvägsinfektioner, eller vanliga förkylningar, Tillräckliga bevis fo; Agitation. Tidig forskning tyder på att fästa en dyna som innehåller timjanolja i kragen området skjortor inte minska agitation hos personer med avancerad demens; Håravfall (alopecia areata). Det finns vissa belägg för att tillämpa lavendelolja i kombination med eteriska oljor från timjan, rosmarin, och cederträ till hårbotten förbättrar hårväxten i upp till 44% av personer med håravfall efter 7 månaders behandling .; Rörelsestörningar (dyspraxi). Tar timjanolja, i kombination med jättenattljusolja, fiskoljor, och vitamin E, verkar förbättra rörelsestörningar hos barn med dyspraxi; Kolik; Öroninfektioner; Svullnad (inflammation) i tonsillerna; Förhindra sängvätning; Öm hals; Dålig andedräkt; Svullnad (inflammation) i lungorna och munnen; Andra tillstånd. Det behövs mer bevis för att betygsätta effektiviteten av timjan för dessa användningsområden.

Timjan är KOMMA SAFE när konsumeras i normala livsmedels mängder. Timjan är möjligen SAFE när det tas som medicin för korta tidsperioder. Det kan orsaka matsmältningssystemet upprörd; Timjanolja är möjligen säkra när de appliceras på huden. Hos vissa personer kan applicera oljan på huden orsaka irritation. Men det finns inte tillräckligt med information för att veta om timjanolja är säkert att ta genom munnen i läkemedelsdoser; Särskilda försiktighetsåtgärder och varningar: Barn: Timjan är sannolikt säker när konsumeras av barn i normala livsmedel mängder. Timjan är möjligen SAFE när det tas som medicin för korta tidsperioder. Det finns inte tillräckligt med information för att veta om timjanolja är säker för barn när de appliceras på huden eller intas genom munnen; Graviditet och amning: Timjan är sannolikt SAFE för gravida och ammande kvinnor när de konsumeras i normala livsmedels mängder. Men det är inte känt om det är säkert att använda timjan i större medicinska mängder. Håll dig till livsmedels belopp om du är gravid eller ammar; Allergi mot oregano och liknande anläggningar: Människor som är allergiska mot oregano eller andra Lamiaceae arter kan också vara allergisk mot timjan; Blödningsrubbningar: Timjan kan bromsa blodproppar. Tar timjan kan öka risken för blödning, särskilt om de används i stora mängder; Hormonkänsliga tillstånd såsom bröstcancer, livmodercancer, äggstockscancer, endometrios, eller myom: Timjan kan agera som östrogen i kroppen. Om du har något tillstånd som kan förvärras av exponering för östrogen, inte använder timjan; Kirurgi: Timjan kan bromsa blodkoagulering, så det finns en viss oro för att det kan öka risken för extra blödning under och efter operation. Sluta använda timjan minst 2 veckor före en planerad operation.

Timjan kan bromsa blodproppar. Intag av timjan tillsammans med läkemedel som också långsam koagulering skulle kunna öka risken för blåmärken och blödningar; Vissa mediciner som långsam blodkoagulering innefattar aspirin, klopidogrel (Plavix), diklofenak (Voltaren, Cataflam, andra), ibuprofen (Alvedon, Motrin, andra), naproxen (Anaprox, Naprosyn, andra), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox) , heparin, warfarin (Coumadin), och andra.

Lämplig dos av timjan beror på flera faktorer, såsom användarens ålder, hälsa, och flera andra villkor. Vid denna tid finns det inte tillräckligt med vetenskapliga belägg för att fastställa ett lämpligt intervall av doser för timjan. Kom ihåg att naturliga produkter är inte alltid nödvändigtvis säker och doser kan vara viktigt. Var noga med att följa relevanta anvisningarna på produktetiketter och kontakta apoteket eller läkare eller annan sjukvårdspersonal innan du använder.