tiotals: kan nervstimulering hjälpa din smärta?

Ross Brakeville, DP; den 1 oktober, 2015

Om du har kronisk smärta, kan du har övervägt många typer av behandlingar: medicinering, sjukgymnastik, kanske till och med kirurgi. Ett annat alternativ som har vunnit popularitet är tens eller TENS.

En TENS-maskin är liten – om storleken på en iPad mini. Det är ansluten till en serie av elektroder, som sätts på huden för att leverera en låg spänning elektrisk laddning. De elektriska pulser stimulerar nervfibrerna i det område där du har smärta och minska smärtsignaler till hjärnan. Den elektriska laddningen kan också orsaka din kropp att släppa naturliga hormoner som minskar din smärta nivåer.

Du kan få TENS behandlingar från en maskin som du använder hemma eller från en enhet till din läkare eller sjukgymnast kontor.

Det finns inte en hel del bra forskning om TENS, och några av resultaten är motstridiga. Men det finns bevis för att TENS kan fungera för vissa människor. Mängden smärtlindring det ger, och hur länge, varierar från person till person. Generellt kan TENS ger smärtlindring vid först för cirka 70% -80% av människor som försöker det. Men efter att ha använt den för ett par månader, verkar TENS att bli mindre effektiv. Det är bäst att tänka på TENS som något att prova i tillägg till andra metoder för att hantera smärta.

TENS inte behandla alla typer av smärta. Experter dock tror att det kan hjälpa till med

Smärta efter operation. Det är mest effektiva vid behandling av mild till måttlig smärta efter flera olika typer av verksamhet, inklusive hjärtkirurgi, bröstkirurgi, hysterektomi och andra gynekologiska operationer, ortopedisk kirurgi och bukkirurgi.

Artrit smärta. TENS verkar vara effektivt för att lindra artrit smärta, och i vissa studier har även visat sig att förbättra rörelseomfång för personer med knä artros. Resultaten är blandade på hur effektivt det är för reumatoid artrit.

Diabetes nervskador (diabetesneuropati). Studier tyder på att TENS kan hjälpa till att lindra smärta från diabetisk nervskada, vanligast i händer och fötter.

Artrit? Migrän? Muskelvärk? Ryggont? Oavsett vilken typ av smärta du lider av, är Walgreens precis runt hörnet med råd och lösningar så att du kan må bra varje dag.