tonåringar och grupptryck

Alla pratar om grupptryck på tonåringar, men hur illa är det? Oddsen är, det är inte så illa som de flesta föräldrar tror. Föräldrar kan låg vaken på natten oroande om vad andra barnen kommer att tvinga sina barn att göra. Men “när vi talar till ungdomar, de berätta denna vision av grupptrycket är extremt sällsynt”, säger Stephen Wallace, senior rådgivare för politik, forskning och utbildning av studenter Mot destruktiva beslut (SADD).

Teens sällan stark arm varandra till att försöka riskabla saker. Istället vänner spela en mer subtil roll i ditt barns beslut. Tonåringar är mer benägna att umgås med andra tonåringar som gör samma sak. Till exempel visar en studie av forskare vid Columbia University att barnen är sex gånger större risk att ha haft en drink om deras vänner dricker ofta alkohol.

De goda nyheterna? Du kan ha en mer kraftfull positiv effekt på din tonåring än du kanske tror.

Tonåringar känner sig ofta inre tryck att göra de saker som de tror sina kamrater gör. “De flesta barn vilt skatta förekomsten av alkohol- och droganvändning”, säger Wallace, som skrev boken, Reality Gap: alkohol, droger och sex – Vad föräldrar inte vet och barnen inte Telling.

Föräldrar som vill slå hål på myten att droger och alkohol är en tonåring rituella kan helt enkelt citera fakta. En långsiktig, nationell studie av ungdomar i årskurs 8, 10 och 12 visar att många typiska tonåring beteenden faktiskt förlorar popularitet.

Vissa läkemedel får en dålig rep som sina risker blir mer allmänt kända. När tonåringar tror att deras vänner kommer att se ner på dem för att ta ett läkemedel, de är mycket mindre benägna att använda den. Tyvärr har detta inte gäller för droganvändning totalt. Eftersom vissa läkemedel faller i onåd, nya träffa scenen. Och det tar ofta år för tonåringar att förstå deras nya faror.