trakom symptom

Mild klåda och irritation i ögon och ögonlock, flytningar från ögonen som innehåller slem eller pus, Ögonlocks svullnad, Ljuskänslighet (fotofobi), ögonsmärta

När ska en läkare

Tecken och symptom på trakom påverkar oftast båda ögonen och kan innefatta

Små barn är särskilt känsliga för infektion. Men sjukdomen fortskrider långsamt och mer smärtsamma symptom kan inte dyka upp förrän i vuxen ålder.

Världshälsoorganisationen har identifierat fem steg i utvecklingen av trakom

Alla tecken på trakom är allvarligare i övre ögonlocket än i nedre ögonlocket. Med avancerad ärrbildning, kan din övre ögonlocket visar en tjock linje.

Dessutom smörjkörtelvävnad i din lock – inklusive riva producerande körtlar (lacrimal körtlar) – kan påverkas. Detta kan leda till extrem torrhet, förvärrar problemet ännu mer.

Ring din läkare om du eller ditt barn har kliande eller irriterade ögon eller flytningar från ögonen, särskilt om du bor i eller nyligen rest till ett område där trakom är vanligt. Trakom är en smittsam tillstånd. Behandla det så snart som möjligt hjälper till att förhindra ytterligare infektioner.

Inflammation – follikulära. Infektionen har just börjat i det här skedet. Fem eller flera folliklar – små knölar som innehåller lymfocyter, en typ av vita blodkroppar – är synliga med förstoring på insidan av din övre ögonlocket (bindhinnan) .; Inflammation – intensiv. I detta skede är ögat nu mycket smittsamt och blir irriterad, med en förtjockning eller svullnad i övre ögonlocket,. Ögonlocket ärrbildning. Upprepade infektioner leda till ärrbildning av det inre ögonlocket. Ärren visas ofta som vita linjer när de undersöks med förstoring. Ögonlocket kan bli förvrängd och kan lämna in (entropion) .; Inåtväxta ögonfransar (trichiasis). Den ärrade innerfoder av ögonlocket fortsätter att deformeras, vilket dina fransar att vända så att de gnuggar på och skrapa den genomskinliga yttre ytan av ögat (hornhinnan) .; hornhinnegrumling. Hornhinnan blir påverkas av en inflammation som oftast ses under din övre ögonlocket. Kontinuerlig inflammation förvärras genom att skrapa från i-vände fransar leder till grumling av hornhinnan.